recorder of smartphone?

smartphone: altijd bij de hand

Het voordeel van je smartphone is dat je hem (bijna) altijd bij de hand hebt. Als iemand spontaan begint te vertellen kan je makkelijk en snel een geluidsopname maken. Bijkomend voordeel van een smarphone is dat je ook meteen een camera bij de hand hebt. Je kan dus ook filmen of foto’s maken van documenten, voorwerpen, een portret,…

apps

Op een iPhone kan je gebruik maken van de app Dictafoon, die standaard op een iPhone beschikbaar is. Ik testte ook al de app Geluidsrecorder (beschikbaar

recorder

Alhoewel ik goede ervaringen heb met de geluidskwaliteit van opnames met mijn smarphone, koos ik er toch voor een audiorecorder aan te schaffen. In de eerste plaats omdat de geluidskwaliteit een pak beter is. Voor het vertellen echt begint, installeer ik mijn audiorecorder en microfoon. Ik heb bewust gekozen voor een compact en licht toestel en een opspeldmicrofoon, zodat het discreet aanwezig is tijdens het gesprek en de Verteller zich niet constant bewust is van de aanwezigheid ervan.

Ik werk met een Olympus VN-541PC in combinatie met een externe dasspeldmicrofoon.

Je smartphone kan perfect dienst doen als backup-recorder. Op die manier maak je twee parallelle opnames. Better safe than sorry. Je zal het maar voor hebben dat de batterijen van je recorder plat zijn, de microfoon defect of het toestel per toeval uitgeschakeld.

extra tips

  • Doe altijd een soundcheck: maak enkele seconden test-opname.

  • Vergeet de bestanden niet te kopiëren naar een andere locatie dan het opnametoestel.

  • Zet het audiobestand eventueel om in naar verschillende bestandsformaten, zoals WAV om het te archiveren of MP3 om het te beluisteren.

Hulp nodig bij het organiseren van een vertelmoment of de verwerking van je opnames? Samen met jou zorg ik ervoor dat jouw familieverhalen bewaard & gekoesterd worden.

Boek gratis en vrijblijvend een kennismakingscall in waarin we bekijken hoe ik jou kan ondersteunen en helpen: https://calendly.com/ontrafeld/adviesgesprek-vrijblijvend

Vorige
Vorige

Goed om te weten: niemand wil het verhaal over jouw leven lezen

Volgende
Volgende

Transcriberen: to do or not to do?