Transcriberen: to do or not to do?

Zelf maak ik altijd audio-opnames van vertelmomenten, om verschillende redenen. Zo’n opname vormt altijd het vertrekpunt voor het schrijven van een levensverhaal. Het neemt echter heel wat tijd in beslag om een audio-opname om te zetten in een vlot leesbaar en interessant verhaal.

Een eerste stap is de transcriptie. Transcriberen is simpelweg het omzetten van audio naar tekst. Dit is een tijdverslindende klus. Voor één uur opnames ben je al gauw vijf tot zes uur kwijt aan transcriptiewerk. Maar ik vind het nog steeds de moeite waard. Het laat me toe om dicht bij de oorspronkelijke woorden van de verteller te blijven.

woordelijk of letterlijk?

Voor een levensverhaal is het meestal voldoende om woordelijk te transcriberen. Alles haperingen, herhalingen, stopwoordjes, enzovoort worden niet overgenomen bij het uitschrijven. Ook zaken die er niet toe doen kan je weglaten, bijvoorbeeld de vraag of je nog een kopje koffie wil of andere smalltalk aan het begin en einde van een vertelmoment.

Bij een letterlijke transcriptie wordt alles woord voor woord uitgeschreven, inclusief aarzelingen, tussenwerpsels, enzovoort.

Wist je dat…

… een transcriptie van 1 uur opname al gauw 5 tot 6 uur in beslag neemt?

4 tips om zelf aan de slag te gaan met een transcriptie

1) een goede transcriptie start met een goede opname

Eigenlijk begint een goede transcriptie al bij de voorbereiding. Hoe kwalitatiever de opname van het vertelmoment, hoe vlotter het transcriberen zal gaan. Zorg dus voor goede opnameapparatuur zodat de stemmen helder opgenomen worden. Heb ook aandacht voor storend achtergrondlawaai: radio, vaatwasser, bladblazers,… Investeren in opnameapparatuur hoeft niet enorm duur te zijn. Voor circa 50 euro heb je al een goede compacte voicerecorder en een externe microfoon.

2) wacht niet te lang

Laat de opname niet te lang liggen voor je begint te transcriberen. Controleer sowieso zo snel mogelijk de kwaliteit van de opname. Bepaalde details die bijvoorbeeld niet duidelijk verstaanbaar zijn in de opname kan je je meestal nog herinneren kort na het vertelmoment. Een aantal weken of maanden later is dat al veel moeilijker.

3) gebruik de juiste tools

Een paar extra hulpstukken kunnen het transcriberen geweldig veraangenamen: een goede koptelefoon en eventueel een voetpedaal. Een goede koptelefoon, bij voorkeur met noise-cancelling functie, zorgt er voor dat je je beter kan concentreren omdat omgevingsgeluiden je niet kunnen afleiden of storen.

Een voetpedaal zorgt er voor dat je je handen op het toetsenbord kan houden als je de opname wil terugspoelen om een stukje te herbeluisteren. Dat spaart je bij elke handeling kostbare seconden uit.

4) pauzeren

Denk maar niet dat je een hele dag kan transcriberen. Het luisteren naar een audio-opname en deze nauwkeurig transcriberen vraagt enorm veel concentratie en energie. Een paar uur per dag, onderbroken door voldoende pauzes is al behoorlijk intensief.

sneller aan de slag?

Je kan er ook voor kiezen om de audio-opname niet de transcriberen, maar er een goede samenvatting van te maken. Herbeluister de opname en noteer welke onderwerpen aan bod komen samen met de tijdsaanduiding. Dat is een goede basis om de structuur van je verhaal uit te schrijven. Voor de details kan je dan telkens bepaalde fragmenten opnieuw beluisteren.

of toch uitbesteden?

Er bestaan verschillende servicediensten die jouw audiofragmenten omzetten naar tekst. Sommige werken op basis van digitale stemherkenning, andere worden uitgevoerd door mensen van vlees en bloed. Vaak kan je eerst een gratis transcriptie van enkele minuten aanvragen om de dienst te testen. Op basis van de geleverde kwaliteit kan je dan beslissen of die ok is voor jou om mee verder te werken.

Ik raad je altijd aan om sowieso het audiofragment nog eens volledig door te luisteren terwijl je meeleest in de transcriptie. Doe dat ook als je zelf de transcriptie hebt gemaakt.

Zo kan je kleine foutjes er nog uithalen. Bovendien kan je ondertussen al markeringen aanbrengen in de tekst: themablokken markeren, bepaalde uitspraken die je letterlijk wil overnemen, enzovoort. Het is dus zeker geen verloren inspanning.

redactie

Na het transcriberen heb je een fijne basistekst om een geredigeerde versie van het levensverhaal te schrijven, waarbij je de verschillende fragmenten in elkaar puzzelt tot een samenhangend en leesbaar verhaal.

Vorige
Vorige

recorder of smartphone?

Volgende
Volgende

stamboom of genogram ?