Tijdreizen op doktersvoorschrift

Het overkomst ons allemaal wel eens: een periode waarin we somber tegen het leven aankijken. Als personal historian kan ik je hiervoor een eenvoudige maar effectieve behandeling voorschrijven: deel je herinneringen.

boostbehandeling met herinneringen

Gedeeld geluk is dubbel geluk, zo luidt het spreekwoord. Dat klinkt misschien heel simpel, maar onderzoek heeft aangetoond dat we wel degelijk positieve energie krijgen van het ophalen en delen van fijne herinneringen. De meeste onderzoeken focussen zich op ouderen, maar je hoeft gelukkig niet te wachten tot je oud en grijs bent om te genieten van deze boostbehandeling met herinneringen. Op tijd en stond kunnen we allemaal wel eens een boost gebruiken, niet? Fijne gesprekken over vervlogen tijden verbeteren je levenskwaliteit, verminderen symptomen van depressie, verlagen je bloeddruk, helpen je om vooruit te kijken, doorbreken de sleur,.. Kortom door naar het verleden te kijken, verbeter je je situatie in het heden.

Hoe kan zo’n behandeling eruit zien?

Je kan een begin maken door te gaan tijdreizen in je eentje. Misschien komen de fijne herinneringen niet vanzelf bovendrijven omdat je net verblind bent door de somberte om je heen. Blader eens door je fotoalbums, al dan niet digitaal. Zo bots je vanzelf op fijne momenten. Laat de mooiste herinneringen afdrukken en hang ze op zodat je er vaker naar kan kijken.

Lees opnieuw je dagboeken of brieven, berichtjes en kaartjes die je hebt gekregen en waar er lieve woorden in staan en je terugvoeren naar betere tijden. Stel een playlist samen met muziek die verbonden is met fijne herinneringen: je favoriete fuifnummer, de openingsdans op je huwelijk, de zomerhit die je eindeloos geplaybackt hebt als tiener of de muziek die je ouders afspeelden tijdens lange autoritten. Alles kan, ‘as long as it sparks joy’ zou ons Marie Kondo zeggen.

En nu we toch bij Marie Kondo zijn: vergeet ook de spullen in je huis niet. Oorbellen die je cadeau hebt gekregen voor een bijzondere verjaardag, de scheplepel van je oma die je zo weer bij haar aan tafel brengt, de mooie pen die je kocht tijdens een citytrip met vriendinnen of de schaal die je meebracht uit Portugal. Door die simpele voorwerpen vast te nemen en te gebruiken, breng je weer de liefde en warmte van de momenten waarop je ze kreeg binnen in je leven.

Al bladerend door mijn fotoalbums haal ik fijne herinneringen van onder het stof: de eerste keer op reis naar het buitenland zonder ouders, de eerste keer samen op reis naar een vakantiepark met mijn eigen koters, de eerste keer samen op reis zonder man en kinderen,…

Het postieve effect van tijdreizen neemt enorm toe als we dat delen met anderen. Door herinneringen opnieuw te delen met wie je ze beleefde, lijkt het alsof je weer samen dat brokje tijd beleeft. De gedeelde herinnering verbindt je met elkaar, dwars door tijd en afstand heen. Een zinnetje zoals "Weet je nog toen we in Parijs de weg kwijt waren?" kan voldoende zijn om samen opnieuw die fijne momenten te beleven.

Maar zelfs met een wildvreemde werkt die ‘truc’. Een gesprek waarin iemand de tijd neemt om naar jouw herinneringen te luisteren en er vragen over te stellen geeft een boost. Dat neveneffect van mijn werk als personal historian heb ik al meermaals heb mogen vaststellen. Soms ben ik enkel een brug tussen de Verteller en de rest van de familie. Ik ben diegene die tijd neemt om te luisteren, maar uiteindelijk komt het verhaal weer bij de kinderen of kleinkinderen terecht. Dat dichter van de family knowledge gap brengt families dichter bij elkaar en laat de positieve effecten van het delen van herinneringen verder doorsijpelen.

Ten slotte kan je die fijne herinneringen ook vastleggen om te koesteren en misschien regelmatig naar terug te kijken. Dat kan door bijvoorbeeld door het maken van een boek met jouw verhaal, aangevuld met foto’s uit je albums of van voorwerpen en documenten die een rol speelden in jouw leven. Zo’n koesterboek kan je doorgeven aan de generaties die na jouw komen. Wie weet halen zij wel mentale veerkracht uit jouw herinneringen?

deel je herinneringen

Wil jij ook graag een boek met je herinneringen zodat je ze kan koesteren en delen? Boek dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bekijken samen hoe we jouw verhaal het best kunnen vastleggen en hoe ik jou hierbij kan helpen.

Ik werk slechts aan één traject tegelijk. Zo kan ik elk individueel traject de aandacht en tijd geven die het verdient. Wacht dus niet te lang om jouw traject te bespreken en in te plannen.

Vorige
Vorige

Verzamel je eigen vertelvonkjes. Deel 1: de tijdlijn

Volgende
Volgende

een personal historian, wasda ?!?