Waarom jouw geboorteverhaal ertoe doet

Als personal historian ben ik ervan overtuigd dat de geschiedenis een verzameling is van persoonlijke verhalen. Door die verhalen te vertellen, maken we verbinding tussen de generaties.

Een geboorteverhaal lijkt misschien heel klein en onbelangrijk, maar het is het eerste hoofdstuk in het levensverhaal van je kind en een belangrijke mijlpaal in jouw eigen leven: je wordt moeder!

een medisch discours

Het moederschap was in het verleden een sterke gemeenschappelijke ervaring waarbij moeders hun zorgen, hun pijnen en hun vreugdes konden delen en advies konden uitwisselen over het moederschap. Langzaamaan raakten moeders geïsoleerd. Ze werden opgesloten, weggestopt, gedegradeerd tot de zorgende rol voor hun gezin onder de bescherming van vaders en echtgenoten. 

Dit verliep parallel met de normalisering van de gehospitaliseerde bevalling. Terwijl van oudsher vroedvrouwen wijsheid over de bevalling hadden en deelden, werd hun plaats nu ingenomen door de (mannelijke) arts of gynaecoloog. In de loop van de 20e eeuw werd dit medische discours steeds dominanter. Vrouwen werden ontmoedigd om hun ervaringen uit te wisselen omdat dit als een bedreiging van het wetenschappelijke discours werd gezien. Bovendien werden bevallingsverhalen in de meeste gevallen herleid tot een medische beschrijving van het gebeuren. De ervaring van de bevalling en het prille moederschap werd aan de kant geschoven.

bouwen aan een collectieve stem

Vandaag vinden vrouwen een deel van die collectieve steunstructuren onder moeders terug op bankjes bij speeltuinen, bij kopjes koude koffie in rommelige huiskamers of in online moedergroepen.

Door geboorteplannen en prenatale lessen eigenen vrouwen zich de ervaring van de bevalling opnieuw toe. Op websites, blogs en online fora schrijven vrouwen over het moederschap vanuit hun eigen perspectief. Door de waarheid te durven vertellen over hun bevalling en het moederschap geven ze andere vrouwen de toestemming om ook over hun ervaringen te vertellen. Het gaat niet alleen om de opgepoetste, shiny versies van hun verhalen, maar vooral om de rauwe, complexe en soms rommelige waarheid van hun ervaringen rond kinderwens, zwangerschap, geboorte en moederschap. Door steeds weer nieuwe perspectieven toe te voegen ontstaat er een genuanceerdere beschrijving van onze wereld.

Het is geen noodzaak, maar je verhaal delen met de volgende generatie is een van de krachtigste daden die er bestaat. Je veroorzaakt een rimpeleffect dat misschien nog generaties lang zal doorwerken.

kan je hulp gebruiken bij het schrijven van jouw geboorteverhaal?

Zet je op de wachtlijst voor First Lines.

In de zomer van 2022 lanceer ik een online traject waarin je op weg gezet wordt om zelf je geboorteverhaal te schrijven. In de cursus zitten niet alleen inspirerende vragen, maar ook opdrachten, templates en een boel tips.

(Geen zin om zelf te schrijven? Dan is het VIP-traject misschien meer iets voor jou.)

Vorige
Vorige

Oorlogspers WO I

Volgende
Volgende

in de mix: mijn cocktail voor 2022