Van cassette naar de cloud: digitaliseren van audiocassettes

Ergens in de kelder lag nog een doos met cassettebandjes. Opnames van zelfgemaakte radioprogramma’s, liedjes van de radio, volledige radioprogramma’s van op Klara (lang leven de podcast!) en… opnames van gesprekken met mijn grootmoeder over haar belevenissen tijdens de beide wereldoorlogen.

AFSPEELAPPARATUUR

Sinds mijn zonen enkele jaren geleden mijn mini-keten (wat was dat voor een mega-cool cadeau toen de dieren nog spraken!) naar de maan hielpen, kon ik de audiocassettes niet meer beluisteren. Digitaliseren lijkt vandaag de dag de meest voor de hand liggende oplossing in dit geval. Maar hoe?

DIGITALISEREN

Rondsnuffelend op het internet bleek al snel dat bedrijven die aanboden om mijn cassettebandjes te digitaliseren nogal duur waren. Van de meeste cassettes wist ik absoluut niet wat er op stond omdat ze geen duidelijk etiketje hadden. Geld hangen aan het digitaliseren van liedjes opgenomen van de radio 25 jaar geleden terwijl je apps als Spotify en AppleMusic hebt, leek mij een beetje zinloos.

TAPE CONVERTOR

Zelf een apparaat aankopen zou wel heel duur zijn, veronderstelde ik. Dat bleek echter goed mee te vallen. Ik koos voor de tape2go van het merk ION. Daar betaalde ik net geen 60€ voor. Als ik die prijs vergeleek met wat ik anders zou betalen voor het laten digitaliseren van enkele audiocassettes, dan was de keuze snel gemaakt.

Het is een heel compact toestel, een beetje vergelijkbaar met een walkman voor wie zich dat nog kan herinneren (hier spreekt de dinosaurus weer). Je kan het eenvoudig te installeren en aansluiten op de computer via een usb-poort. De tape2go werkt prima op een Mac(book). De voeding werkt via de usb-poort, maar er kunnen ook batterijen in, mocht je dat willen.

De Tape2go van ION aan de slag met mijn audiocassettes.

GELUIDSKWALITEIT

Omdat ze niet in de beste omstandigheden werden bewaard, had ik schrik dat de cassettebandjes het zouden begeven. Maar gelukkig draaiden ze heel vlotjes in de tape convertor.

Je kan op de tape convertor de audiocassettes gewoon afspelen, maar interessanter is uiteraard de functie waarbij je de opnames van de audiocassettes kan omzetten naar mp3 bestanden via de meegeleverde EZ Tape Converteer software. Dit programma is heel eenvoudig en je navigeert vlot door de verschillende stappen van het digitaliseringsproces. Je kan makkelijk afzonderlijke tracks maken. Zelf heb ik de bestanden telkens opgeslagen als tracks in een album in mijn iTunes Music Bibliotheek.

Boven alle verwachtingen was de geluidskwaliteit ontzettend goed. Zeker in de wetenschap dat het om audiocassettes gaat waarbij de oorspronkelijke opname ook maar via een simpele dictafoon werd opgenomen. Als je wil kan je het geluid nog bewerken met speciale programma’s, maar wat er uit komt na simpele digitalisering met de meegeleverde software, vind ik meer dan goed. 

IN DE CLOUD

Nog een kleine laatste stap: maak een online (‘in de cloud’) kopie van de audio-bestanden. Daar zijn verschillende (gratis) opties voor: Google Drive, iCloud Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive,…

Op die manier heb je een online kopie waar je bovendien altijd en overal aankan.

STEMMEN UIT HET VERLEDEN

Het zijn echte schatten, die opnames van mezelf en mijn grootouders. Het is tegelijk vreemd en erg vertrouwd om hen te horen praten. De cassettebandjes zijn eindelijk gedigitaliseerd en veilig opgeslagen voor de generaties die na mij komen. 

Zit je zelf ook nog met enkele waardevolle persoonlijke audioschatten? Misschien kan je wel terecht bij je lokale erfgoedvereniging voor het digitaliseren.

Vorige
Vorige

hoe puzzel je een levensverhaal in elkaar ?

Volgende
Volgende

Bronnen voor je geboorteverhaal: #1 de bevalling-tracker