Bronnen voor je geboorteverhaal: #1 de bevalling-tracker

Als ik jonge mama’s laat vertellen over hun geboorteverhaal ben ik wel eens jaloers op de details over hun bevalling en vooral op hoe ze soms glashelder bepaalde sleutelmomenten en gevoelens kunnen oprakelen. Voor hen ligt de bevalling meestal slechts enkele weken, maanden of jaren achter de rug. Ze nemen de tijd om hun verhaal met mij te delen en ik zorg ervoor dat het vastgelegd wordt om nooit meer te vergeten en later te delen met hun kinderen.

Toen ik meer dan tien jaar geleden zwanger was, lag de focus vooral op het zwanger zijn, op het hele proces dat uiteindelijk zou leiden tot het hoogtepunt: de bevalling. Ook het idee om vooraf een geboorteplan op te maken met jouw wensen en verlangens, begon opgang te maken. Bij mijn eerste zwangerschap hield ik dan ook min of meer bij hoe mijn zwangerschap verliep en had ik ook in mijn hoofd wat ik absoluut niet wou (ingeleid worden, een epidurale verdoving,…) en wat mij aangenaam leek (weeën opvangen in bad, gezellig muziekje daarbij,…). Zoals verwacht, liep alles anders dan hoe ik het in mijn hoofd had. Zowat het enige dat overeind bleef was dat ik geen epidurale verdoving kreeg. De rest van mijn geboorteplan verdween in de prullemand omdat het niet kon, of omdat ik er zelf geen zin in had.

Tijdens mijn eerste zwangerschap hield week na week bij hoe ik me voelde, hoe de controles verliepen,… Van de periode na mijn bevalling vind ik geen enkele notitie meer over hoe ik me voelde. Alle notities gaan over mijn baby. Het lijkt of ik niet meer besta.

Eenmaal bevallen, verschuift de focus van de buitenwereld van jou als zwangere vrouw naar het kindje dat je op de wereld hebt gezet. Je wordt om je oren geslagen met reclame voor spullen voor je kleine spruit. Ook aan informatie geen gebrek. Zelf heb je vaak ook de neiging om je kind voorrang te geven en jezelf naar de tweede plaats te schuiven. Zo’n pasgeborene vraagt immers ook tonnen aandacht, tijd en energie.

Daardoor vergeet je wel eens om het verloop van jouw bevalling vast te leggen, zodat het risico bestaat dat er na verloop van tijd enkel wat vage herinneringen overblijven en misschien ook nog een medisch dossier op de server van je gynaecoloog. Dat is bij mij het geval. Kort na mijn bevalling heb ik mijn verhaal gedeeld met mijn moeder, mijn zus, vriendinnen,… maar ik legde er niets van vast.

Het is niet dat mijn zonen mij de oren van het hoofd vragen over mijn bevalling, maar het is wel een sleutelmoment in hun geboorteverhaal. Als ik dochters had gehad, zou ik waarschijnlijk nog meer spijt hebben dat ik niets heb opgeschreven. Want je ervaring delen met de volgende generatie is zo waardevol.

Daarom ontwierp ik een bevallingtracker bestaande uit een identificatiefiche zodat je altijd de belangrijkste gegevens en cijfertjes bij elkaar hebt, een tijdlijn om het verloop van je bevalling bij te houden en een paar vragen om terug te kijken op je bevalling. Je kan hem helemaal gratis downloaden!

Spijt dat ik deze bevallingtracker niet had toen ik meer dan tien jaar geleden moest bevallen, want de herinnering aan mijn bevalling is nu samengesteld uit flarden die ik niet meer in de juiste volgorde kan plaatsen.

wanneer vul je een bevallingtracker best in?

Je kan de bevallingtracker downloaden, printen en in je koffer stoppen bij alle andere spullen die je nodig hebt tijdens of vlak na je bevalling. Als jij er zin in hebt kan je tijdens je bevalling het verloop tracker. Maar het kan ook achteraf: sta in de eerste uren of dagen na je bevalling even stil bij wat je overkomen is. Neem een moment om het verloop van je bevalling te noteren en alvast terug te kijken op wat er zich heeft afgespeeld.

Ook voor mama’s bij wie de bevalling al wat langer achter de rug is, kan het invullen van de bevallingtracker nog altijd waardevol zijn om wat je je ervan herinnert neer te schrijven.

waarom is het nuttig om een bevallingtracker te gebruiken?

Het tracker van je bevalling is misschien niet iets wat je eerder hebt overwogen. Of misschien ben je doodsbang om die emoties weer over je heen te laten komen, als de golven van een wee. Maar dat is precies de reden waarom ik wil dat je terugkijkt nadat alles zich heeft afgespeeld. Neem een moment om na te denken over je bevallingsverhaal, begrijp wat er is gebeurd, maak contact met jezelf en je baby, accepteer alle stukjes die niet precies op hun plaats vielen zoals je had gewild.

Een bevallingtracker heeft in de eerste plaats de bedoeling om voor jezelf te schrijven en op een heel informele manier het verloop van jouw bevalling bij te houden. Zonder er veel bij na te denken kan je er jouw gedachten en gevoelens in dumpen. Wat je in je bevallingtracker hebt genoteerd kan je helpen om je bevalling te verwerken en om - zelfs jaren na datum - je geboorteverhaal te kvertellen.

een bron erbij voor jouw geboorteverhaal!

Aan de hand van jouw tracker kan je je later beter de details van je bevalling herinneren. Dit is belangrijk omdat je geheugen onbetrouwbaar is. Na verloop van tijd kan je verrast zijn wanneer blijkt dat jouw herinneringen aan je bevalling anders zijn dan wat je op dat moment zelf hebt genoteerd. Samen met je zwangerschapsboekje, e-mails, notities, babyspulletjes,… kan je bevallingstracker helpen om je geboorteverhaal te schrijven.

In een geboorteverhaal leg je de gebeurtenissen op een meer gestructureerde manier vast, vaak ook met het doel om het later met iemand te delen, jouw kindje bijvoorbeeld. Een geboorteverhaal reikt veel verder dan enkel je bevalling, al is dat wel een sleutelmoment in het verhaal. Idealiter begin je al bij je allervroegste kinderwens en ga je door tot hoe je het moederschap ervaart. Want moeder worden, is een grote mijlpaal in het leven van elke mama.

oudere blogposts:

Vorige
Vorige

Van cassette naar de cloud: digitaliseren van audiocassettes

Volgende
Volgende

Oorlogspers WO I